Debatt om radioens fremtid og Finn Bjelke
Debatt radiodager 2018
Debatt om radioens fremtid og Finn Bjelke

Det ble mye snakk om Popquiz da radiolederne møttes til debatt under Radiodager 2018. Det var emnet som fikk opp temperaturen.

Ny i debatten var den nye styrelederen i Norsk lokalradioforbund, Aslak Skretting I tillegg bestod panelet av velkjente Jon Branæs som er fungerende radiosjef i NRK, samt Kenneth Andresen, P4 og Lasse Kokvik, Bauer Media.

Radio trenger folk som har personlighet, det er vi avhengig av om vi skal konkurrere med nye musikktjenester, sa Kenneth Andresen. Han setter pris på programledere som kan brukes til forskjellige flater på forskjellige kanaler.

Radiofolk i dag må ha endringsvilje og være villig til å gjøre forskjellige oppgaver på tvers av kanaler, sa Lasse Kokvik.

På spørsmål om Popquiz så mener Kokvik at NRK ikke har noen sak når de mener at Vinyl ikke kan sende Popquiz samtidig som NRK. – NRK må puste ut litt, sa Kokvik.

Branæs mener at Popquiz er noe NRK har investert mye penger i og har rettigheter og må beskyttes. Han mener at Bauer godt kan komme med noen nye idèer og ikke bare herme etter NRK.

Programlederen kommer til å bli mye viktigere i årene som kommer, mener Aslak Skretting. Før var vi først med musikk og nyheter, men i fremtiden vil programmedarbeideren være en viktigere del av identiteten på den kanalen de er på.

DAB har levert mye mer innhold, mener Kokvik på spørsmål om DAB har gitt mer mangfold. Fra kommersiell side har det blitt mye mer innhold, mener Kokvik og kritiserte NRK for manglende utvikling.

NRK har et stort spenn i sine kanaler for flere forskjellige målgrupper, mener Branæs.  – Det skal være noe for enhver smak og det er det i dag, sa Branæs. Han fortalte at NRK bruker mye ressurser på radio og pekte på at de har flyttet mye av den klassiske musikken over på egen kanal som gjør at det er plass til mer innhold i de andre kanalene.

Skretting er skeptisk til at de kommersielle kanalene ikke har fått flere lyttere til tross for at de har fått langt flere kanaler. Han pekte også på at mange er misfornøyd med utvalget, blant annet at det ikke er noen nye aktører som følge av digitaliseringen.

Andresen forsvar digitaliseringen med at de ikke var ute etter flere lyttere, men at de skulle ha flere bein å stå på for fremtiden, med større utvalg. Han mente også at kritikken mot nye kanaler skyter over mål når man sier at det bare er musikk. Det er blitt flere programledere og mer innhold, mente Andresen.

Hadde vi visst hvor mye problemer det er for enkelte å gå over til en ny teknologi ville vi kanskje gjort digitaliseringen annerledes, men ikke veldig mye annerledes, på spørsmålet om det var smart å slukke FM.

Skretting påpekte at P4 og Bauer har skaffet seg et tilnærmet monopol på DAB og er ikke overrasket over at de er fornøyd. Han stresset også at lokalradioene bør få fortsette på FM i mange år fremover, ettersom DAB ikke er en egnet distribusjons-form. Investeringsbehovet for å få full dekning ligger på 110 millioner kroner for lokalradioene

Andresen mener at de fleste lokalradioene har mulighet til å gå over på DAB, og han ser ikke noen grunn til å henge igjen på FM. Han mener at lokalradioene vil ha godt av å være på samme plattform som rikskanalene.

Når det gjelder nedgangen for NRK P3 fortalte Branæs at unge i dag hører fortsatt på radio, men de hører på mange forskjellige plattformer, der podkast er en av dem. Han mener det er positivt at også unge har mye mer å høre på nå enn de hadde før.

 

 

 

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre