Programlederens jobb er å ta vare på gjesten
Programlederens jobb er å ta vare på gjesten

Kristoffer Schau er en av norges største podcast-stjerner. Han snakker om hans teknikker og hvordan han leder sine podcaster og gir det lytteverdi. «alt er gøy hvis man går ned i detalj».

I kjent stil åpner de showet med Kvegples sin kjenningsmelodi og lavterskel skravling. De kommer raskt inn på intervjuteknikk, men sporer av like raskt.

Han mimrer tilbake til de tidligere dagene av Kvegpels, ett av hans første programmer. Det han poengterer var at før snakket han, som han selv kaller det, som en 50-tall gubbe. Diksjonen har vært nedadgående, men dette er jo en trend vi ser i mange podcaster og radioprogrammer, det mer menneskelige og det er mektigere enn å prate veldig «offisielt».

De fortsetter videre til dette med intervjuteknikk. Og for Kristoffer er det enklere å intervjue noen hvis du klarer å gjøre smalltalk til en naturlig del av intervjuet. Når man har en gjest i et program er det viktig å gjøre at de føler seg spesielle. Man skal ikke gi gjesten sin et manus, la gjesten være seg selv.

Som en programleder er det også viktig å gjøre riktig reeseach. Gjesten sin motagelse av deg som programleder er veldig lik som lytterens motagelse av deg som programleder. Fokuser på gjesten så lager man god radio. En gjest som føler seg verdsatt har lettere for å diskutere og gi tilbake til programleder. Det er du som programleder av en podcast eller radioprogram som sitter igjen med godene, da må gjester føle at de får noe igjen for å møte opp.

Det å intervjue kjendiser er en egen kategori. I Schau og Thoresen sin podcast dro de gjerne hjem til kjendisene. Det var en måte å være i trygge omgivelser, men også siden det var kun på lyd så slipper de å vise frem hjemmene sine til publikum.

Han snakker om podcasten sin Rekkommandert, programmet der han utspørr spesialister om et smalt tema. Det fungerer veldig godt hos lyttere, både fordi dagens lyttere er nysjerrige, og fordi han spørr lytterne om hva de ønsker at neste program skal handle om. Han gjør ingen reesearch, men skriver bare ned ting han lurer på om et tema. Dette er med på å bygge hans personlighet på podcast. Som nevnt i mange tidligere foredrag under radiodager, forstår Schau viktigheten av å finne sin stil og sin stemme.

I et klipp fra Rekommandert hører vi hvordan Schau får informasjonen fra en ekspert. Denne informasjonen er veldig vanskelig å forstå, men ved å prøve å forenkle konseptene eksperten forkklarer så gjør Schau det forståelig for mannen i gata. Ved og også legge på en god dose med humor klarer personligheten Schau å gjøre teori om hvordan sopp formerer seg til noe med stor underholdningsverdi.

Dine egenskaper som programleder er like viktige som innholdet ditt. Hvis du er veldig god på noe så kommer mange lyttere til å finne verdi i det du peresnterer, om det er underholdning eller faglig.

Ikke vær redd for ting du ikke forstår. Hvis du som programleder ikke forstår noe så er det sansynligvis en lytter som ikke forstår det heller. Svelg stoltheten din og spør gjesten om å forklare begreper eller temaer. Da sympatiserer lytteren med deg som programleder og relasjonen mellom dere styrkes.

Pål er styreleder i Foreningen Radiodager

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre