Vi må lære oss å leve med kunstig intelligens
Henrik Brattli Vold på Lyddager 2024. Foto: Tor Erik Schrøder
Vi må lære oss å leve med kunstig intelligens

Verktøyene for kunstig intelligens utvikles nå i et rasende tempo og vi som jobber i media må bare lære oss å vurdere om noe er falsky eller ikke. Det mener Henrik Brattli Vold fra Institutt for journalistikk.

Ikke la deg lure av kunstig intelligens var overskriften på en av flere sesjoner om KI under Lyddager 2024. I denne sesjonen med eksperten fra IJ fikk vi eksempler på at utviklingen av kunstig intelligens går lynkjapt. KI-verktøyene blir bare bedre og bedre og har blitt markant bedre bare i løpet av de siste seks månedene.

Det kommer stadig nye verktøy og de som har eksistert en stund oppdateres flere ganger i året. Det betyr at de blir stadig enklere å bruke og mer tilgjengelige for folk flest.

Det betyr at flere vil bruke dem. Derfor mener Brattli Vold fra IJ at det er svært viktig for oss som jobber i media å lære oss å kunne fastslå om noe er laget av KI eller ikke.

Han fortalte blant annet om hvordan Faktisk Verifiserbar jobber. De jobber mest med bilder og ser da blant annet på hva er det som påstås og hvorfor, er det noe agenda her. Hvem er det som publiserte dette og når, altså hva er kilden til det man ser.

Ting man kan se etter er detaljer, lysskygger, unormal anatomi og mye mer. Men kanskje det viktigste er helhetsinntrykket: Virker det troverdig eller ikke.

Dette er en god del vanskeligere å se enn man skulle tro. Brattli Vold viste forsamlingen en del bilder og salen skulle avgjøre om de var fake eller ekte. Det var både falske bilder som fremsto som ekte og ekte bilder som virket falske og ingen hadde helt rett svar.

Fremtiden for kunstig intelligens og media

Man merker det allerede og fremover kommer sosiale medier til å oversvømmes av kunstig produsert innhold. Dette kommer til å gjøre at folk ikke stoler på noen ting og vil i stedet søke etter innhold dekan stole på, som redaktørstyrt innhold, spår IJ-eksperten.

Det er vanskeligere å spå folks medievaner, men Brattli Vold har tro på at folk vil ha tilrettelagt innhold, laget av boter, altså kunstig intelligens, i stedet for å søke rundt på forskjellige nettstede. Dette utgjør altså både en mulighet og en trussel.

Lyd er faktisk lettere å forfalske, mente Brattli Vold. Også teknologien for å produserte kunstig lyd er i sterk utvikling og viste til at stemmen fra GPT allerede høres mye mer menneskelig ut i dag enn det gjorde for et halvt år siden.

Mange av de samme prinsippene som brukes for å oppdage kunstige bilder kan også brukes i kunstig lyd. Men, det kan hende at man rett og slett må finne den aktuelle kilden for å få vite om det er falskt eller ikke.

 

Partnere og sponsorer 2024

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS