Her er juryens begrunnelser
Fra Prix Radio 2021 (Foto: Tor Erik Schrøder/Radiodager)
Her er juryens begrunnelser

23 priser ble delt ut under Prix Radio på fredag. Her kan du lese juryens begrunnelse for hvorfor akkurat disse bidragene vant.

Årets morgenflate
Dette er lekent og underholdende med mye bra innhold. Vi hører mye energi i studio som smitter over på lytteren. Det er god kjemi og godt samspill mellom programlederne; De er gode til å kaste ball. Dette har de perfeksjonert med mange stemmer uten at de avbryter hverandre. Godt planlagt rød tråd samtidig som de faste postene er på plass. De får sagt det de skal på korte stikk og det hele er veldig fint sydd samen.

Reportere skaper mange gode bilder og klarer selvsagt å få fart på gjesten …

Vinneren er: P4s Radiofrokost– P4

Årets innslag
Dette innslaget balanserer godt mellom fakta og følelser. Et flott og menneskelig portrett av en folkesykdom – som fortsatt er belagt med gamle tabuer og som får for lite oppmerksomhet. Innslaget er delikat produsert med musikk- og effektbruk som underbygger følelsen at dette er en viktig sak, og en historie som fortjener å bli fortalt.

Språk og stemmebruk er ypperlig – og støtter videre opp under innslagets nære og menneskelige historie.

Vinneren er: Matias (17) orket ikke leve lenger – Aftenposten Podkast

Årets hendelsesdekning
Dette er radio på sitt beste og solid radiohåndverk. Hendelsen skildres med mange kilder og av dyktige folk. Lytterne får med seg alt som skjer mens saken utvikler seg fra minutt til minutt. Dramatikken og alvoret i saken kommer tidlig fram selv om en ikke vet så mye om omfanget. En får tak i alle de kildene som vi senere ble kjent med i denne saken og solid og rask jobbing fra hele redaksjonen. 

Og vinneren er: Nyhetsmorgen – Gjerdrumsraset – NRK P2

Årets talent
Talentet har en veldig god stemme, tydelig og troverdig, vennlig og engasjert. Personen viser at den behersker flere flater og formater, og kombinerer faglig dyktighet med en folkelig og uanstrengt stil. Årets talent briljerer i et trangt format, og juryen har tro på at vinneren kommer til å vokse seg inn i enda større flater.

Vinneren er: Ida Gjellerud – P4 

Årets musikkprogram
Vinneren har et høyt, men behagelig energinivå. Dette er en teknisk brilliant produksjon, der lyden og musikken er brukt godt. Det er naturlig flyt og fremdrift i sendingen, med herlig effektbruk. Vi hører god kjemi mellom programleder og gjest og mye interessant info om artister og sanger underveis.

Dette er et godt og lett forståelig konsept og programlederen virker kunnskapsrik i sin sjanger

Vinneren er: NRJ Euro Hot 50 – Jonas Bergløv – NRJ

Årets aktualitetsprogram
Å kunne gripe dagen og være aktuell er radioens ypperste fremtrinn – noe som bevises til fulle her. Sendingen er både lærerik og underholdende – og helhetsinntrykket preges av god flyt og samspill. Dagens store samtaleemne belyses, med et bredt spekter av innfallsvinkler og kilder, og det veksles godt mellom det nyhetsbaserte innholdet og de mer underholdende og menneskelige vinklingene. Dyktige programledere og eksperter, innsiktsfulle gjester og kreative innslag gir et svært variert innblikk i det pågående dramaet – uten at det går på bekostning av formatet og forventningene til sendingens faste lyttere – hver dag.

Vinneren er: P4s Radiofrokost, USA-valget – P4

Årets podkast
Vinneren gjør både nye og eldre temaer relevante, og fanger det følelsesmessige like godt som fakta. Denne podkasten forvalter våre sterkeste historier på en forbilledlig måte – og er i en særklasse i alt fra lydbilde til journalistisk forarbeid og historiefortelling. 

Vinneren er: Hele Historien – NRK

Årets intervju
Programleder er meget godt forberedt og lytter til det intervjuobjektet forteller. Det er gode bilder, intervjustilen er uovertruffen og intervjuer er en mester i å få fram det beste i intervjuobjektet. 

Vinneren er: Bonusrekommandert – Intervju med Åsmund Eikenes – Klynge Podkast

Årets lokale radioprogram
Vinneren er et herlig radioprogram, og en sømløs blanding av humor, menneskelighet og formidlingsglede. Dette er utadvent radio, som tar lytteren på alvor. Her er det mye godt lokalt innhold, godt samspill mellom programledere og meget gode overganger. 

Og vinneren er: God morgen, Trøndelag – NRK P1 Trøndelag

Årets humorinnslag
Dette er utrolig god formidling, smittende stemning, eksemplarisk oppbygning, gode bilder og en sterk payoff. Dette er rett og slett god humor! 

Vinneren er: Sykkeltyveri – Misjonen – P4

Årets faktabasert podkast
Med strålende journalistisk arbeid, utmerket lydbilde og svært god historiefortelling skårer årets vinner høyt på alle kriteriene for å vinne denne utmerkelsen. Det er personlig, tett, nært, balansert, ærlig, sårbart og vondt. Juryen kan rett og slett ikke se at det er mulig å gjøre det bedre enn dette. 

Vinneren er: Hele historien om 22. juli – NRK radio

Årets programleder(e) musikkdrevet radio
Vinneren har god formidlingsevne og historiefortelling. Det er bra flyt i sendingen, og intro- og utrotider er brukt godt. Vi får servert en klassisk radiostemme med god energi. Og, akkurat som beskrivelsen sier; han har glimt i øyet.

Vinneren er: Simen Sveen – P5 Hits

 Årets sendeflate
Dette er proft – det er lettbeint, men interessant og underholdende. Programmet gir plass til lytterne og her får innringeren tid til å fortelle. En stødig programleder som byr på seg selv, også det man ikke er så flink til og vi blir absolutt bedre kjent. Her er det et solid teamarbeid hvor rollene utnyttes godt.

Sjarme og varme, rett og slett.

Vinneren er: Michael direkte 10.06.2020 – P4

Årets nyhetsbulletin
Solid nyhetsanker som formidler dagens nyhetsbilde veldig bra og med godt språk. Det er gode overganger mellom de ulike lydelementene og bruken av vanlig folk er fint krydder i miksen. Rytmen og flyten imellom sakene er veldig bra. Dette føles helhetlig og saklig.

Vinneren er: P4 Nyhetene kl. 07:30, 19.03.2021 – P4

Årets radiokanal
Denne radiokanalen har et meget godt lydbilde – innholdet og imagingen står godt sammen, og kanalen er en glede å høre på. Radiokanalen har fantastisk flyt og framdrift, dyktige og engasjerte programledere og høy underholdningsverdi. 

Vinneren er: Radio Rock

Årets Lokalradio
Denne radiokanalen er meget gode på lokalt innhold, og det er imponerende hva de får til med begrensede ressurser. Programlederne er dyktige, de har selvironi og mye erfaring. Dette er oppskriften på «feelgood»-radio. 

Vinneren er: 1FM Molde

Årets Radionavn
Kåringen av Årets Radionavn har vært avviklet på Dagbladet.no, der folket har stemt frem vinneren. Vinneren gikk av med 28% av stemmene.

Vinneren er: Atle Antonsen og Johan Golden for Misjonen på P4.

Årets programleder(e), verbaldrevet radio
Vinneren har et tydelig konsept og er god til å lytte til gjestene. Det er svært god kjemi i studio og samspillet mellom programleder og gjest sitter meget bra. Det er nært og sårt og det vanskelige temaet håndteres på en profesjonell måte som gjør at framdriften sikres. Solid jobb av programleder.

Vinneren er: Drivkraft – Vegard Larsen – NRK P2 

Årets promo
Denne promoen er en god idé omsatt til produksjoner som sitter. Dette er kvalitet til fingerspissene og kvalitet som fungerer! Denne promoen gir juryen gode og fine følelser i brystet og tårer i øyekroken. Juryen sier «dette er lyden av mennesker som har følt på akkurat det samme som vi har følt på gjennom dette året»

Vinneren er: Ett år siden Norge stengte ned – P4

Årets lyddesign
Dette er solide og gjennomprofesjonelle produksjoner. Lydbildet er «tight» og fett, og lydpakken passer stasjonen perfekt. Lydlogoen er sterk og gjenkjennelig, med gode variasjoner og et heftig trøkk. Dette er norsk-produsert imaging i verdensklasse. 

Vinneren er: NRK mP3 Jinglepakke

Årets podkastprogramleder(e)
Denne programlederen er en svært god forteller. Vedkommende har en spesielt god evne til å formidle følelser til lytteren, og sørger for at vi som hører på engasjeres i intervjuobjektene og deres skjebner. 

Vinneren er: Joachim Førsund (For Tobias, NRK).

Årets underholdningspodkast
Årets vinner skiller seg ut i podkastjungelen – og det på en spennende og positiv måte. Podkasten består av underholdende samtaler med temperatur, god flyt og interessant dynamikk. Den er humoristisk og varm – med brodd. Mer av dette! 

Vinneren er: Med all respekt – NRK

Ettersom Årets hederspris ikke ble delt ut i 2020 på grunn av korona, ble det delt ut to hederspriser i 2021:

Årets hederspris

Jeg skal nå få dele ut Årets hederspris til en person som har blitt lyttet til av både kulturarbeidere og radiolyttere. Prix Radio Juryen vil gjerne hedre en ekte Kulturprofil, en radiokulturprofil. Vinneren har en unik evne til å gjøre det smale bredt, har en kunnskap innenfor det tradisjonelle kulturfeltet som er sjelden i medie-Norge. Hedersprisvinnerens kunnskap spenner seg over et bredt felt innenfor kunst, litteratur, kulturpolitikk og kongehus. Hen har analytiske evner og et overblikk som sammen med kunnskapen gjør at også mange unge åpner ørene og lytter. 

Årets vinner har hatt sitt virke i NRK, helt siden 1987 til september i år da personen ble pensjonist. Personen har hatt sitt hjerte og gjerning først og fremst i radio, om Programleder i viktige P2 programmer, var med på etableringen av Kulturnytt, men har siden 2011 vært NRKs kulturkommentator.

Personen har hele tiden vært opptatt av formidling og snakket til det brede laget av lytterne – engasjert og brennende opptatt av at kulturjournalistikken skal være levende, aktuell og sette sitt preg på samfunnsdebatten. Vinnerener en glimrende formidler og har vist en evne til å forklare kompliserte sammenhenger på en måte som gjør at publikum forstår hva som står på spill. Tusen takk for innsatsen!

Årets Hederspris, går som dere sikkert har forstått til selveste Agnes Moxnes

 

Årets hederspris

Årets hedersprisvinner startet sin «radiokarriere» i 1985, da han engasjerte seg politisk for å forbedre nærradioens rammevilkår i Oslo.

Prisvinneren har selv aldri vært noen redaksjonell frontfigur, men har likevel siden starten på nittitallet vært en markant radiopersonlighet kjent for stor faglig tyngde og politisk kløkt. Personen som i dag mottar hedersprisen, har satt solide radioavtrykk i Norge og har definitivt vært med å forme radiolandskapet, slik vi kjenner det i dag.

Noen enkeltpersoner har en langt større betydning enn de kanskje selv er klar over. Slik er det med årets prismottaker. Han må regnes som en pionér og banebryter, spesielt når det kommer til utviklingen av kommersiell radio her til lands.

Da P4 gikk på lufta den 15. september 1993 – var det med hedersprisvinneren som radiosjef og initiativtaker. Han ledet selv P4 i de første årene og har derfor et betydelig ansvar for utformingen av det fundamentet som den kommersielle radiosuksessen hviler på.

Etter flere år i P4, vendte vinneren av hedersprisen nesen sørover for nye radioeventyr i Afrika, før han igjen returnerte til Norge. Denne gang for å involvere seg i etableringen av Kanal 24 – forløperen til Radio Norge.   

Den senere tid har prisvinneren markert seg på vegne av lokalradio, både gjennom tillitsverv i Norsk Lokalradioforbund, men også som gründer av og leder for Radio Metro som i dag er Norges største kommersielle lokalradiogruppering og selve flaggskipet blant de lokale radiovirksomhetene. 

Han er kanskje å regne som en senior i radiobransjen, men har fortsatt et imponerende ungdommelig pågangsmot og engasjement for alle de nye mulighetene som ligger i digital underholdning og lydtjenester.

Ta godt imot – og gi en stor applaus for årets hedersprisvinner – Svein Larsen

 

Heidi Røneid er prosjektmedarbeider i Radiodager

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre