Her er juryens begrunnelser
Prix Radio 2023. Foto Tor Erik Schrøder
Her er juryens begrunnelser

Fredag kveld ble det delt ut 24 radiopriser på Prix Radio 2023. Her er juryens begrunnelser. 

1 – Årets radiokanal
P4 Lyden av Norge

Dette er veldig bra. Kanalen har et usedvanlig godt driv og god balanse mellom musikk, id og presentasjon. Kanalen er en trygg og god formidler av underholdning, sport, humor og nyheter. P4 klarer å skape en dramaturgi som gjør at lytteren vil følge med videre i sendingene. Sterk leveranse tvert i gjennom.

Juryen ligger stemningen, språket og samspillet i studio mellom dyktige formidlere. P4 henger godt sammen og har funnet sin stil og røde tråd i alt.

2 – Årets lokalradio
Radio 102

Kanalen treffer meget godt på lokal forankring både i innslag, med trafikkmeldinger og andre lokale saker. De skaper en forutsigbarhet for lytteren. Radio 102 har lykkes med å omstrukturere morgensendingen for sitt fast publikum og sendingene er både informative og underholdende.

Radio 102 er rett og slett godt håndverk og solid lokalradio på sitt beste.

3 – Årets podkast
Mannen i Thereses gate (NRK)

Mannen i Thereses gate er et eksempel på mesterlig historiefortelling!
Podkasten har gitt hele Norge ny innsikt i en alvorlig hendelse. Og gitt en stemme til de skjebnene som til vanlig er anonyme innslag i nyhetsbildet.
Med ypperlig håndverk; rikt lydbilde, god fortellerstemme, unikt kildetilfang og god dramaturgi – evner podkasten å gi et helhetlig bilde av saken og hovedpersonen.
Ypperlig håndverk. Gratulerer!

4 – Årets programleder musikkdrevet
Thorbjørn Birkeland – Radio 102

Årets programleder på musikkdrevet radio har en høy-energisk og positiv stil. Han har gjort fyldig research på musikken og leverer en teknisk plettfritt gjennomført sending med eksepsjonelt god fremdrift.  Thorbjørn leder oss trygt gjennom kvelden, skrur opp stemningen, drar oss med videre med gode teasere og krydrer det hele med fine klipp – og alltid med et smil! Konseptet, navnet, stemningen og musikken passer sammen og det er ingen tvil om hva du kan forvente deg når «Feelgood med Thorbjørn» starter!

5 – Årets programleder verbaldrevet
Øystein Røe Larsen og Dyveke Skauge – P4

Her føler jeg meg inkludert. Øystein og Dyveke har god dynamikk, energi og humør. De snakker om hverdagslige ting som mange kjenner seg igjen i. Jeg lo høyt flere ganger.

Det er svært kreativt løst, og de lager alt fra bunnen av sine egne hjerner. Tenk det!

Fin bruk av folk fra gata og morsomme konkurranser. Det er god fremdrift og flyt. Teknisk tett og lekkert; Smoothe overganger og førsteklasses lydlegging. Dette er veldig bra!

6 – Årets morgenflate
Radio Norge – Morgenklubben med Loven & co

Vinneren har en veldig god dynamikk i sendingen, personlighetene kommer tydelig fram og det er mange gode og overraskende vendinger underveis i innslagene, samt kreativ bruk av lydeffekter.  De er flinke til å få lytteren til å føle seg som en del av klubben og de bruker lytterne aktivt underveis. Øyeblikket der Loven overraskes av sin sønn om tatoveringer blir et magisk øyeblikk med møtet mellom streng og litt godtroende far og sønn. Juryen storkoste seg med denne sendingen.

7 – Årets sendeflate
Abels Tårn – NRK P2

Dette er en levende og tilgjengelig vitenskaps-flate. Formatet er enkelt og tydelig som løftes av en veldig kompetent programleder, og spørsmålene fra publikum gir en naturlig fremdrift. Programlederen evner å skape en god stemning både i ekspert-panelet og med publikum. Live sending blant publikum er GØY! Målet er å informere gjennom å underholde, og vi blir underholdt.! Her er ingen spørsmål for vanskelige eller rare. Første spørsmål denne gang om sædavgang i verdensrommet er fornøyelig. At noen kan regne på dette spørsmålet, og lage underholdning av det, er glimrende. Dårligere blir det ikke med fiskeren som forteller om havbunn, eller «sjark til månen». Programmet er fullt av fine bilder. På alle måter skiller Abels Tårn seg ut som et strålende eksempel på hvordan radio kan opplyse og underholde på samme tid.

8 –  Årets aktualitetsprogram
Nyhetsmorgen, NRK P2 – Jordskjelvet i Syria og Tyrkia.

Programmet benytter alle tilgjengelige verktøy for å belyse en alvorlig hendelse og etterlater et inntrykk av en redaksjon der alle jobber sammen mot samme mål. All informasjon vi trenger og forventer er med og vi trenger ikke oppsøke andre aktualitetsflater for å få mer informasjon. Dette er imponerende håndverk. Programleder vekseler sømløst mellom ulike programelementer og reportere. Sendingen tar oss helt inn i dramaet og det er gode intervjuer med folk tett på, sammen med gripende formidling fra de jordskjelvrammede gatene. Hvert eneste innslag gir ny innsikt og forståelse.

9 – Årets lokale radioprogram
God morgen Hordaland – NRK Vestland

Vinneren lager en solid sending fra et meget lokalt og aktuelt sted i sin region. Det er god stemning og høy energi hele veien og det smitter over på lytterne. Programlederne er friske, holder en god dialog og har et levende språk.
De lager en godt gjennomført sending i alle ledd med lokale og nasjonale gjester midt inne i sykkeltunnelen i Åsane. Fin bruk av lyd og prat med folk på steder eller som passerer gjennom denne dagen. De topper det hele med livemusikk inne i fjellet.

10 – Årets musikkprogram
Ettermiddagen med Torkil – Radio Rock – Torkil Torsvik

Her føler man seg velkommen. Torkil låter ekte, og han skiller seg ut fra mengden.

Han har bra, livlig tilstedeværelse, med engasjerende språk og stemmebruk.

Fine stolper som «Ukas kassett», og morsomt intervju med Kristoffer Schau. Dette oser av kunnskap, lidenskap og entusiasme. Og et kult lydbilde!

11 – Årets Nyhetsbulletin
P4 Nyhetene med Merete Vikre

En stødig programleder som leder oss inn i sendingen med tydelige og enkle header. Dette er et nyhetsbulletin som det er lett å henge med i. Som lytter er man midt i det som skjer akkurat nå. De er live med reportere ute og som gir et godt innblikk i trafikkbildet i morgenrushet en snøfull vårdag. Flere fine lydbilder av både programleder og reporter. Topp på nytteverdi. Sendingen videre er også godt komponert . Merete Vikre forteller nyhetene, hun leser dem ikke og slik får lytterne med seg alt. Sendingen starter med vinter-kaos og slutter med sommeren, om den blir god eller dårlig. Dette er pent og som nyhetsbulletin blir det ikke bedre.

12 – Årets hendelsesdekning
FIFA Fotball-VM 2022 Finale – NRK Sport

Dette er fotballrapportering fra øverste hylle. Her er det absolutt ingen dødpunkt. Det er vanskelig å ikke bli revet med

Kommentatorene skaper veldig god stemning og har stort, smittende engasjement.
Det er et solid produkt med førsteklasses beskrivelser av Olav Traaen, og morsomme, treffsikre kommentarer fra Drillo.

13 – Årets promo
P4 Lyden av Norge appen

Denne promoen fungerer bra på mange plan. Lyden er klokkeklar, stemmen ligger perfekt i lydbildet, som er ekstremt delikat og riktig. Det er ikke for mye og ikke for lite. Det er en perfekt blanding av alle elementene. Og viktigst av alt – det er ingen tvil om hva dette handler om.

Dette er en god påminnelse på at radio kan være en god venn i mange forskjellige settinger. Nettadressen lydennorge.no skiller seg ut med et bevist «hvisk» og skaper ekstra oppmerksomhet.
Kampanjen selger de positive sidene ved P4 samtidig som selger appen og nettsiden. Dette gir mening og har et tydelig budskap i en verden av mye «støy».

14 – Årets lyddesign
Overvåket – Svarttrost produksjoner

Dette er solid håndverk og lyddesign med subtilt og effektivt bruk av lyd. Hovedstemmen er troverdig og engasjerende med fin innlevelse. Produksjonen er gjennomarbeidet med gode balanse mellom stemmer, kontentum og musikk. Denne miksen passer veldig fint sammen med journalisten som leser og den tidsreisen vi hører om. Juryen bemerker at lydtepper glir harmonisk inn og ut av hverandre og at de treffer historien perfekt.

15 – Årets intervju
Fødselspodden

Årets intervju er et sterkt intervju om en viktig tematikk. Intervjueren skaper et trygt rom for gjesten som gjør at gjesten forteller åpent og ærlig om en særs vanskelig episode i livet. Intervjuer står godt i pausene og stiller spørsmålene på en empatisk, men samtidig direkte måte. Hun lar gjesten skinne og tar ikke opp unødvendig plass. Dette er et nydelig intervju gjennomført på en eksemplarisk og profesjonell måte til fingerspissene med store mengder empati, et trygt og godt samspill og respekt uten at det blir klissete og flatt. Intervjuets tematikk, om opplevelsen av å møte en abortnemd, er tabuisert og skambelagt og dermed underkommunisert. Dermed blir dette et svært vesentlig og relevant intervju. Et tydelig og godt konsept og en særs dyktig intervjuer som fortjener å vinne.

16 – Årets innslag
Fra Beredskapstroppen til verdensrommet, av Caroline Bækkelund Hauge – NRK

Dette er en sterk historie, fortalt på en suveren måte. Juryen ble både rørt og berørt av historien til Trond. Reporteren tar oss rett inn i en scene og derfra bretter hun ut fortid med en stygg ulykke og en fremtid i rullestol.  Bra lydlagt, og god miks av fortelling, intervjuer, kontentum og musikk – solid håndverk! Og to skikkelige twist i fortellingen, for Trond er fortsatt i jobb i Beredskapstroppen og med overraskende spennende muligheter fremover. Dette er rett og slett historiefortelling på et svært høyt nivå. Vi får til og med møte familien til Trond som nå mest trolig skal få se han reise ut i verdensrommet. Helt klart årets beste innslag.

17 – Årets humorinnslag
Fem på – stressa forlover

Man kan finne på mye nytt og kreativt, men en god, gammel luretelefin går aldri av moten når den først treffer som den gjør her. Velig gøy å høre frustrasjonen til hun som blir lurt, og juryen mener mange lyttere kan kjenne seg igjen i situasjonen og har en møt en slim saksbehandler.

All kudos til Marius Kopperud for å klare å holde seg alvorlig så lenge. Dette er uslåelig morsomt på radio og kan fort bli enda en klassiker.
Juryen lo godt og koste seg med årets vinner.

18 – Årets podkastprogramleder(e)
Halvor Johansson (Podplay/Bauer)

Halvor eier showet! Dette er en programleder som tar styring, og som skaper en varm atmosfære for lyttere og gjester. Han balanserer komikk og aktualitet, kommuniserer særs godt og passer på å invitere lytteren med på laget. Med en slik kontroll klarer han å være både drøy og humoristisk aggresiv uten at stemningen ødelegges.
Halvor Johansson er morsom, poengtert og full av «smartness».
Gratulerer!

19 – Årets underholdningspodkast
Berrum og Beyer snakker om greier

Her er det en unik kjemi mellom de to programlederne, som fører til høy underholdningsverdi. Energinivået er godt, rollene tydelige og framdriften god. Juryen skjønner godt at de faste lytterne digger å henge med disse to! Programlederne er gode historiefortellere, og gode på å se verden fra et litt annet perspektiv. Hverdagsbetraktningene og anekdotene er i særklasse, og podkasten er underholdende fra start til slutt.

20 – Årets faktabaserte podkast
Dommen – Husmorens hemmelighet (Bergens Tidende)

En særdeles god og nyskapende podkastidé! Dommen – Husmorens hemmelighet forteller den ukjente historien bak en dom som forandret Norge.
Dette er folkeopplysning, norgeshistorie og en sterk personlig historie i én og samme podkast. Den skiller seg ut med et grundig journalistisk arbeid, omfattende kildearbeid, lydbilde som understreker historien – og ypperlig dramaturgi, der podkastformatet virkelig kommer til sin rett.
Et imponerende stykke arbeid og eksempel til etterfølgelse.

21 – Årets merkevare podkast 
Barnekreftforeningens podkast for deg som opplever barnekreft hos en du er glad i; «Barnekreft – hva nå?

Vinneren har – heldigvis – en begrenset målgruppe, men treffer den til gjengjeld perfekt. Her er det sterke historier, god produksjon og fine intervjuer. Historien er rørende og gir god innsikt i hvordan det er å miste et barn, samtidig som man skal forsøke å bevare samlivet og ta vare på resten av familien. Programlederen og intervjuobjektene har god kjemi og stemningen i studio er rolig og avslappet, selv om temaet er tungt og historiene både sterke og nære. En kunnskapsrik og dyktig programleder holder seg hele tiden til temaet og lar oss raskt komme til kjernen. Podkasten dekker et viktig informasjonsbehov for berørte og pårørende – og evner samtidig å gi ny innsikt og engasjere lyttere som ikke er direkte berørt.

22 – Årets talent 2023
Viktoria Skau – Radio Topp 40

Årets talent er nettopp et stort talent og har en fin stemme og er god på stemmebruk. Det er positiv og frisk energi i vinneren og avviklingen på lufta er meget bra.
Hun er god på timingen når hun snakker inn musikken. Hun kombinerer kunnskap, kjapphet og musikalitet med evnen til å være ærlig og flink til å formidle ekte innhold.
Juryen gleder seg til å høre mer av og med årets talent 2023.

23 – Publikumsprisen

Dette er lytternes pris og de har stemt på en av 10 nominerte på Radioplayer.no

24 – Årets hederspris – Tor Andersen

«En venn i øret». Det er det vi radiofolk ofte strever etter: en god, vennlig stemme – hyggelig, klok, kunnskapsrik, og godt selskap gjennom radiodagen. Årets hederspris deles ut til en programleder der nettopp dette har vært hans helt spesielle egenskap. Kanskje til tider på kant med sjefene på kontoret, men alltid på lytterens side.

Personen som vi i dag, et samlet Radio Norge, hedrer, har nemlig fra sent 80-tall hatt kollegaer i de store radioselskapene som NRK, P4, Bauer Media, samt de små, men svært viktige lokalradioene. Han var en ivrig ildsjel da lokalradioen ble sluppet løs, som grunnlegger og redaktør.

Alltid som en god venn i øret, og med et klart ønske – og sterk evne – til å være en formidler. Dette har resultert i at han to ganger er kåret til Norges mest populære programleder. Han har en imponerende senderekke på 1200 morgensendinger sammen med sin gamle makker, Bjørn Faarlund, i P4.

Hans hjerte brenner også for musikk, norsk musikk – på alle språk. Naturligvis grunnla han derfor Ordentlig Radio, der han fortsatt er redaktør.

Og ikke nok med det: Tor Andersen er ikke mannen som sitter med hendene i fanget og hviler på laurbærene. I en alder av 75 er han fast programleder på Radio Vinyl. Han produserer portrett- og spesialprogrammer i fleng

Men først skal du motta årets «Hederspris» 2023 – rett og slett for at du er den du er, og for at du alltid har vært:

En venn i øret.

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre