Juryens begrunnelser
Juryens begrunnelser

Under Prix Radio ble 21 priser delt ut. Her får du juryens begrunnelser for hvorfor akkurat disse vinnerne vant.

Årets lokalradio
Akkurat slik skal en lokalradio være. Kanalen har større redaksjonelle muskler enn normalt for en lokalradio. De leverer lytterne en fin blanding fra engasjerende programledere. God imaging, gode stemmer og en lun atmosfære. Får pluss for satsning på alle plattformer – inkludert DAB. De er framoverlent og proaktive. De leverer år etter år, og står fortsatt sterkt i 2018. Kanalen har lenge vært den største frittstående lokalradioen i Norge. Og årets lokalradio er…..

Radio 102

Årets promo
Den kategorien er vurdert av en ekstern jury bestående av Frode Langhelle, Ola-Per Ekblom og Bjørn Bakke. Juryen er imponert over jobben som er gjort her. Det er høy grad av teknisk kvalitet! Det er veldig musikalsk! Kudos for at en tørr beholde det samme uttrykket over flere år. Produksjonen har veldig bra flyt og stemmen er veldig riktig. Juryen bøyer seg i hatten for en strålende, målgruppetilpasset og fengende produksjon. Vinneren er…….

P3 Gull mashup

Årets direktesending
Radio er på sitt beste når vi kan skildre og kommentere en hendelse eller begivenhet på direkten og i denne kategorien belønner vi den beste direktesendingen siste år. Vinneren skildrer og formidler begivenheten på en profesjonell og innlevende måte. Lytterne får følge dramaet hele veien. Og her skjer ting raskt og vekslingene i begivenheten takler vinneren svært bra. Skildringen er dyktig gjort og personlig. Samspillet er basert på god kjemi og de er flinke til å spille hverandre gode. Det er gode intervju-objekter og eksperter og det at en av programlederne går ut på gata gjør det enda bedre med folks reaksjoner når de får servert nyheten….Vinneren er..

P4s Radiofrokost, Listhaug

Årets nyhetssending
Det lages mange titusener med nyhetsbulletiner gjennom året på de fleste radiokanaler. Nå skal vi gjøre den vanskelige jobben å kåre en til den beste. Juryen har her vurdert nyhetsankerets tilstedeværelse og autoritet, prioritering, språkbruken, framdriften og flyt. Vinneren har et anker som leverer på alle disse punktene. Dramaet skildres med solide reporter og innslag. Saken forklares godt for lytterne og når det skjer en overraskende utvikling underveis i bulletinen er ankeret sin håndtering helt suveren. Her viser både redaksjonen og ankeret stor fleksibilitet og stor grad av rofesjonalitet. Vi får se om vinneren blir like overrasket nå….for vinneren er…..

P4 Nyhetene – Listhaug trekker seg …..

Årets radioøyeblikk
Det er god driv i praten, og du slår ikke av radioen når du hører på dette. Programleder fører samtalen framover på en meget god måte, dette opplyser og engasjerer, samtidig som det har stor underholdningsverdi. Og vinneren av årets radioøyeblikk er..

Sykkeltyveri, Radio 102

Årets programleder(e)
Dette er gjennomarbeidet, godt forberedt og solid radio-håndverk. Det er god timing, dynamikk, detaljer og humor som setter følelsene i sving hos lytterne. Det er godt språk og gode skildringer fra et proft og samspilt programleder-team. Dialogen med lytterne er veldig god. Og som OL-presidenten en gang sa: The best games ever…. Vinneren er:

P4s radiofrokost

Årets lokale sendeflate 
Den lokale forankringen er meget tydelig. Programmet er solid sydd sammen, med god rollefordeling. Programmet tar tak i en aktuell hendelse, gjør den lokal og underholder, informerer og overrasker lytteren. Radiobildene er fantastiske, dette er kreativt og originalt. Og vinneren er…

Frokostshowet, P5 Bergen

Årets intervju: 
Årets intervju er spennende, originalt, ærlig og nært. Det preges av god research og svært god kjemi med intervjuobjektet – og med en perfekt miks av humor og sårbarhet. Intervjuerens enorme selvtillit, og til tider nesten konfronterende stil, bringer oss svært nært intervjuobjektet – som på sin side nærmest tvinges til å reflektere over sin egen sårbarhet og egne tankesett. Intervjueren vet hvor gjesten har satt opp en vegg av humor – og balanserer fint mellom å provosere og stryke medhårs for å trenge gjennom dette forsvaret – og slik utfordre intervjuobjektets «egen vedtatte sannhet om seg selv». Og vinneren er….

NRK Podkast – Kirsti Kraft møter Else Kaass Furuseth

Årets podkast
Vinnerbidraget har meget gode radiobilder, god dramaturgi og juryen vil høre videre. Dette er tankevekkende og solid historiefortelling, med flere gode kilder. Dokumentaren  er nydelig klippet, og musikkbruken er rett og slett fantastisk. Vinneren er…

Hele historien – drapet på Benjamin Hermansen, NRK Podkast

Årets radiokanal
Denne kategorien er vurdert av en ekstern jury bestående av Anders Norheim Dahl, Erik Fagernæs og Erik Waatland, og juryen sier om vinneren: Dette er en radiokanal som er tro mot formatet sitt. Den har programledere som lever for og med musikk-formatet med stor troverdighet. Det er solide stemmer i en målrettet kanal. Det er god imaging og kanalen framstår humoristisk, uredd og tydelig. I lyttertall har den økt jevnt og trutt og den er sterk i sin målgruppe 30-44 år. Vinneren av kategorien årets radiokanal er……

Radio Rock

Årets morgenflate
Dette er nydelig å høre på. Vi har bare gode ord å si om dette; Fine bilder, sterke historier og grundig rapportering. Programlederne er våkne og fremstår menneskelige med sitt gode og muntlig språk. Ekstremt sterkt spenn i saker fra skoleskyting i USA til gledesrus i PyeongChang. Det var helt konge! Vinneren er…

Nyhetsmorgen NRKP2

Årets Spesialprogram
Juryen ble svært begeistret for dette programmet. Dette er radiomagi. En lytteropplevelse – sinnsykt engasjerende – og veldig, veldig krevende! Det er mye å ta inn over seg. Programlederen er skjelvende nervøs og fullstendig uredd på samme tid. Stemningen i studio er til tider paradoksalt god. Programlederens personlige utgangspunkt og historie gir lytterne  et ærlig møte – med enorme motsetninger. Gjesten får fortelle og forklare sitt verdenssyn, men får aldri stå uimotsagt. Å skulle møte sitt største mareritt ansikt til ansikt – og så holde hodet kaldt for å prøve å forstå hvor hatet kommer fra, heller enn å brutalt sable ned argumentene; krever mot, innsikt og enorm nysgjerrighet. Vinneren er..

Tro og Fordom – Suzanne Aabel møter Vigrids Tore Tvedt.

Årets reportasje
Juryen følte seg klokere etter å ha hørt denne reportasjen. Det gode håndverket suger oss inn i situasjonen, vi skjønner hva dette handler om med en gang! Opptaket fra nødtelefonen er et svært effektivt grep; Jeg bare MÅ høre at det går bra. Dette er rett og slett EKSTREMT godt radiohåndverk. Lær førstehjelp NÅ. Vi elsket den. Vinneren er ….

Førstehjelp på små barn, NRK P1

Årets Musikkradio
Her har vi en programleder som virkelig spiller på lag med musikken og imagingen. Jeg får energi og overskudd av å høre på dette. Han bruker hele stemmeregisteret, og driver med radioteatralsk lek i verdensklasse. Han har en egenart og er megaproff. Vinneren er…

Jørn på NRKP3

Årets sendeflate
Vinner av årets sendeflate leverer et helstøpt radioprogram og får gjesten til å blomstre. Intervjuet er kreativt løst og lytterne blir godt ivaretatt. Programledelsen er lun, trygg og behagelig. Det er humor og saklig informasjon i en lekker miks. Ulike spalter og grep skaper en følelse av overskudd og positiv energi. Dette er høy klasse. Og lytteren er aldri i tvil om hvilken kanal dette er. Vinneren er…

Michael direkte i P4.

Årets aktuelle sendeflate
I kategorien Årets Aktuelle Sendeflate ser juryen etter det bidraget som på best måte har løst radioens samfunnsoppdrag om å opplyse og engasjere. Vinnerbidraget er ekstremt godt sammensatt. Dette er aktualitetsradio på sitt aller, aller beste. Trygg programledelse, kunnskapsrike reportere og kilder, tydelige og balanserte analyser. Fin miks mellom helt ferskt innhold som speiler dagen – og forberedte reportasjer som i seg selv setter dagsorden. Nyhetsbildet er blandet og sys godt sammen. Fra Skoleskyting, via Mobbing på arbeidsplassen til Norske medaljer i OL – og redaksjonen evner å trekke alt innholdet sammen i større og felles perspektiv! Vinneren er..

Nyhetsmorgen – NRK P2

Årets humor
Ingenting er vanskeligere enn å være morsom. Men juryen synes mange av årets nominerte lykkes meget godt. Et av bidragene skapte unison begeistring i juryen. Det er strålende fremført. Det er morsomt. Det er energi. Det er musikk i øret. Og kvaliteten på innslaget skaper ei fantastisk stemning i studio. For dette er stor poesi. Lars Berrum mener han er Norges beste slampoet. Og juryen er enig. Vinneren er…

Slampoesi om OL, Radio 1.

Årets unge radioprofil
Alle nominerte i kategorien Årets unge radioprofil er vinnere. Men juryen måtte blinke ut en vinner. Det var ikke lett. Men vinneren skiller seg ut som et multitalent i radiofaget. Som programleder overrasker vinneren med en imponerende lekenhet og kreativitet. Juryen mener at vinneren fortjener tittelen Kan Alt.

Miksen av evne til å by på kreativ lyddesign, være en meget god programleder og skape morsomme innslag, gjør at vi venter oss mye av Årets unge radioprofil i årene framover. Årets unge radioprofil 2018 er……

Jonas Bergløv, NRJ

Årets fagpris 2018
2018 er det første året med kun digital distribusjon av riksdekkende radiosignaler i Norge. Dette har gitt hele landet et større radiotilbud. Vi har gått fra fem riksdekkende kanaler til mer enn 30 kanaler. Og for at hele kongeriket skulle få en best mulig overgang fra FM til DAB+ ble det bestemt at folk må få hjelp der de bor. DAB-vogna, den store turkise campingvogna, ble for mange symbolet på overgangen til DAB+.

I 15 måneder var vogna på veien og tilbakela over 50 tusen kilometer. Alt fra de små bortgjemte stedene til byer i vårt langstrakte land fikk besøk av DAB-vogna. Norgesturneen bidro til at publikum opplevde at radiobransjen ville bidra til en best mulig overgang til DAB+. Mange fikk konkret hjelp, slik at radioen i huset eller bilen ble innstilt eller montert riktig.   Informasjonen om overgangen nådde også ut til publikum via sosiale og lokale medier når DAB-vogna var på besøk.  Et annet tiltak var Hjelpeteamene som også var på veien gjennom hele året med radiofolk fra alle rikskanalene. Mange har kjørt tusenvis av kilometere for å måle, sjekke og informere. NRKs kundeservice har også besvart tusenvis av samtaler fra lyttere.

Årets fagpris 2018 går til alle DERE som har stått på i slukkeperioden for at publikum skulle få best mulig informasjon og hjelp under overgangen til DAB+. God informasjon og hjelp har vært en viktig suksessfaktor i slukkeåret 2017. I front for dette arbeidet har Digitalradio Norge stått.

Årets Fagpris 2018 går til alle dere som har vært med på laget for at publikum skulle få den informasjonen de trengte. Ber om at tidligere sjef for Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark tar i mot prisen sammen med alle de andre som har reist landet rundt for å informere og hjelpe….

Årets hederspris
Årets hederspris går til en person som har jobbet i radio i 50 år. Personen beskrives som fordomsfri, grenseløs og frisinnet i sin formidling.

Prisen går til en som har vært med på å åpne ørene og forme musikksmaken til en hel generasjon. Den som får hedersprisen var den første som spilte Sex Pistols på norsk radio, har sendt intervjuer med storheter som Bob Marley, George Harrison og Joni Mitchell til det norske folk i en tid der pausesignalene ble valgt, heller enn ny musikk. En gang spilte han fotball med The Clash for å få et intervju. Lekenheten kom også fram gjennom valg av programnavn på det legendariske musikkprogrammet.

Pandora er en skikkelse fra gresk mytologi. Hun ble sendt som straff til menneskene av guden Zevs. Til tross for advarsler ble boksen hun hadde med seg åpnet, og ut strømmet all verdens plager, sykdom og lidelser. Bare håpet ble igjen da lokket ble smelt på plass. På 1950-tallet dukket en ny boks opp blant menneskene. Jukeboksen. Det var mange som mente at den, som Pandoras boks, spredte all verdens plager utover bygd og by med sin syndige musikk. Hva var vel et mer treffende navn på et musikkprogram som spilte pop- og rockemusikk enn Pandoras Jukeboks?

Og da populærmusikken fikk sin egen kanal med P3 på 1990-tallet, skiftet hedersprisvinneren musikalsk kurs og dro ut i verden med Jungeltelegrafen som guide. De siste 25 årene har han drevet med grenseløs musikkformidling i ordets rette forstand. Det finnes vel ikke den krok i verden programmet Jungeltelegrafen IKKE har spilt musikk fra. Enten det har vært lokal tradisjonsmusikk eller det nyeste på hiphop-scenen. Prisvinneren har jobbet for verdensmusikksjangeren gjennom EBUs world music group. Og i Europa og verden regnes han i dag som verdensmusikkens GUDFAR.

Årets hederspris går til den mest fordomsfrie musikkjournalisten Norge har fostret. En person som i femti år har formidlet den «andre» musikken. Som ikke har tenkt å gi seg med det, før han må. Han er stolt over aldri å ha latt seg friste til å roe ned, kanskje lage et mimreprogram over sitt virke, men i stedet holde koken til fylte 70 år og vel så det!

Årets hederspris går til…..

Sigbjørn Nedland

Heidi Røneid er prosjektmedarbeider i Radiodager

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre