Er alt lov i krig, kjærlighet og podkast?
Er alt lov i krig, kjærlighet og podkast?

Er det ok å bryte med etablerte grenser for hva som er innafor hvis det kan gi gode historier? Må vær varsom-plakaten også gjelde for podkaster? Komiker Lisa Tønne, produsent Sigurd Øygarden Flæten og advokat Jon Wessel-Aas møtes i en debatt om podkast og etikk ledet av journalist Erik Aasheim.

Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusviks podkast Tusvik&Tønne har mang en gang skapt blest i mediene etter det mange mener er kontroversielle uttalelser eller til tider uthenging av navngitte personer. Samtidig har de nærmere 200 000 lyttere hver uke, og Tønne forteller at podcasten tar større hensyn nå enn før.

– Ingenting vi snakker om i podkasten er skrevet på forhånd, sier Tønne.

– Vi overrasker også oss selv til tider, og det kan ofte komme frem mye vi ikke har planlagt. Men dette er også noe av det som er gøy med det. Vi tøffer oss mye for hverandre, og spiller gjerne videre på at den andre blir satt ut. Av og til kan man nesten få en slags fylleangst og tenke «hva sa jeg nå?», men da må man bare stå i det. Samtidig hender det at jeg tenker jeg har tøffa meg for mye.

Tønne understreker at podkasten ikke kunne ha blitt sendt på P3 slik den er i dag, men mener man trenger et skråblikk som ikke nødvendigvis er underlagt de samme reglene som en journalist nødvendigvis er.

Jon Wessel-Aas understreker at selv om formatet er annerledes i en podkast enn på radio er det allikevel de samme juridiske reglene som gjelder. Han retter ingen pekefingre mot Tusvik&Tønne, men trekker frem eksempler på folk som har brutt vanlig presseskikk, og også blitt dømt for det.

– Man kan for eksempel ikke slenge ut usanne, ærekrenkende beskyldninger og kalle det for satire hvis ikke noe med innholdet tilsier at det er det. Dersom en enkeltperson ytrer seg offentlig og krenker privatlivets fred, gjelder de samme reglene for dem som for et stort mediehus.

Podkasten Koht vil leve har også stått overfor flere etiske dilemmaer knyttet til personvern og privatliv. At Kristine Koht er en mediepersonlighet, mener Jon Wessel-Aas setter denne podkasten i en helt annen stilling enn den ville hatt med en ukjent hovedperson.

Sigurd Øygarden Flæten er en av de som står bak podkasten, og sier det har vært viktig å ha med sterke øyeblikk dersom de har en funksjon i historiefortellingen. I denne typen produksjon er både Flæten og Wessel-Aas enige om at det er viktig å balansere det å la noen eie sin egen historie uten å umyndiggjøre dem, samtidig som man har i bakhodet at det kan bli viktig å beskytte intervjuobjektet fra seg selv.

Alle foto: Tor Erik Schrøder.

Pål er styreleder i Foreningen Radiodager

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre