Har radio egentlig en fremtid?
Har radio egentlig en fremtid?

Om selvkjørende biler og robotstemmer på Radiodager

Eirik Solheim fra NRK fikk lov til å avslutte årets Radiodager med å spå litt om fremtiden for radio. Denne sesjonen handlet både om lyd, selvkjørende biler og robotstemmer. Det siste fikk folk i salen til å lure på om det vil være behov for programledere i radio i fremtiden.

Solheim presenterte et eksempel der en automatisert robotstemme leste nyhetene og han mente at slike stemmer har blitt bra, men det vil fortsatt være litt slitsomt å høre på i lengden. Han mente også at tidligere erfaringer tyder på at slike tjenester blir mer et supplement til eksisterende radio enn at det overtar.

Han kom også inn på dette med selvkjørende biler, som er rett rundt hjørnet skal man tro ekspertene. Hva har dette med radio å gjøre? Jo, bilen er i dag radioens domene, blant annet fordi sjåføren må følge med på trafikken og kan kun bruke ørene. I fremtiden blir den fordelen borte og da skulle man kanskje tro at alle i bilen vil sitte med nesa i hver sin mobil eller se på film.

Fasiten på dette er vanskelig å si, men Solheim mente at dette ikke nødvendigvis ville gå utover radiolyttingen. Han pekte på at ny teknologi så langt har gitt folk flere muligheter til å høre på lydprodukter, som f.eks podcaster ombord på et tog, der man før knapt nok kunne høre vanlig radio.

Men, Solheims store fremtidsvisjon handler om stemmegjenkjenningsprodukter som Amazon Echo og Google Home. Dette er bokser du kan snakke til og som gjør mye mer enn radio, men de kan også gi deg svar på spørsmål du har gjennom Wikipedia og justere lyset i rommet.

Slike stemmegjennkjenningsbokser brukes ofte til å spille musikk og lyd. Solheim bruker det selv til å hente audio on demand. Radio gjennom slike bokser kommer bare til å bli viktigere i fremtiden, mente Solheim i sin sesjon på Radiodager.

Han trakk frem mobilen som en svært viktig kilde til lyd og radio i fremtiden og nevnte flere spennende muligheter gjennom diverse apper man har eller kan ha på mobilen. Blant annet kan GPSen vite hvor du er og gi deg værmelding og nyheter for akkurat der du er. Og har man værmåler kan man tilpasse innholdet til været som er på stedet lytteren er.

Pål er styreleder i Foreningen Radiodager

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre