Mellombølge redningen for ukrainsk kringkaster
Andriy Taranov på Radiodager 2023. Foto Tor Erik Schrøder
Mellombølge redningen for ukrainsk kringkaster

Det er ikke lett å drive radio i et land i krig. Det fortalte Andriy Taranov på Radiodager. Blant annet har AM vist seg å være viktig for den ukrainske kringkasteren. 

Andriy Taranov er styremedlem i ukrainske Suspilne Ukraine og kom til Oslo for fortelle om hvordan krigen påvirker arbeidsforholdene, engasjementet hos ansatte og innholdet på lufta.

Vi ble fortalt om vanskelige forhold med ekstraordinære tiltak for å holde den statlige kringkasteren på lufta mens landet er under angrep, særlig i den første delen av krigen.

Taranov kunne blant annet fortelle at de har flyttet mye av virksomheten til tilfluktsrom under bakken, som alltid står klare til å overta. Sendingen kan kanskje starte i et studio på bakkeplan, men går flyalarmen går programlederne ned i kjelleren og fortsetter som før. Det er også bygd opp studioer i en rekke byer som kan ta over de nasjonale sendingene ved behov.

Krigen har ført til noen overraskende tekniske grep. I senere år har det vært svært få som har lyttet til mellombølge og i Ukraina var det mange som ville stenge senderne. Men, etter at krigen brøt ut har mellombølge-senderne vist seg å være essensielle i å få fram informasjon i de områdene som mest herjet av krigen.

Bakgrunnen er at mellombølge når mye lenger enn FM-senderne og kan derfor sende fra et punkt langt unna mens FM-senderne ofte ble mål for russiske raketter. Mobilt internett er også utsatt, ikke bare for angrep men også for overbelastning, slik at AM ble for mange den eneste plattformen tilgjengelig.

Samtidig ser Suspilne Ukraina mot fremtiden og gjennomgår faktisk en digital revolusjon samtidig med å holde hodet over vannet i et krigsherjet land. Taranov nevnte blant annet at det er stor interesse for historiske podkaster, noe det ikke var før krigen begynte.  De har også økt sin satsing online og på sosiale medier, for å nå flest mulig.

I Ukraina har de utviklet et ID-app, med all nødvendig informasjon om pass, førerkort etc. På denne appen kan man også høre radio, slik at ukrainere over hele verden kan følge med på hva som skjer i hjemlandet.

Den statlige kringkasteren blir også betraktet som en svært troverdig kilde til informasjon i denne krigen, der desinformasjon er et av våpnene som brukes. 87 % av befolkningen sier at Suspilne er kilden de tror mest på, før krigen var 60 % ansett som et godt tall.

Men radioen fungerer også som inspirasjon. I dagene etter at krigen brøt ut droppet man all underholdning og sendte kun nyheter og viktig informasjon. Nå har man gjeninnført noe av underholdningsprogrammene til inspirasjon og glede for lytterne.

Musikk skaper samhold i befolkningen, sa Taranov, og antydet at musikk og underholdning er med på holde moralen oppe. Kringkasteren har til og med lansert en ny digital radiokanal for voksne lyttere, med ukrainsk musikk fra 60 til 80-tallet.

Partnere og sponsorer 2023

Bli sponsor for Lyddager og Prix Norge? Les mer her

Lyddager, tidligere kjent som Radiodager, er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 25 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Lyddager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre